Vezanje trbuha u trudnoći

Iako sam savršen kandidat za vezanje trbuha jer moja beba već neko vrijeme gnjuri na glavi i vjerojatno se utrkuje sa svojim starijim bratom kome će trebati kraće da izađe van, meni u trudnoći odjeća izrazito smeta i sretna sam što je ljeto pa ju mogu maksimalno ukloniti. 🙂 Iz tog razloga nisam puno koristila marame za trbuh, ali povremeno sam isprobavala vezove u više marama da razvijem osjećaj i iskustvo u vezanju trudničkog trbuha. Zapravo sada u 9. mjesecu trudnoće polako popuštam jer osjećam blagodati ovakvog vezanja.

Calin Bleu gazena marama

Zašto vezati trbuh u trudnoći?

Naši stari su dobro poznavali ove tehnike. U mnogim kulturama se trbuh tradicionalno vezao (i još uvijek se veže) u trudnoći i poslije poroda kao olakšanje i blagotvorna terapija. Vezanje trbuha također je imalo svoje ukrasno i duhovno značenje.

Kad nam se bliži termin poroda a trbuh je velik i težak sila gravitacije može stvarati određene probleme poput pritiska, grčeva i bolova u bokovima i leđima. Stoga potpora trbuha pred kraj trudnoće može biti vrlo korisna i udobna. Između ostalog može pomoći u smještanju bebe u dobar položaj za porod i smanjuje moguću dijastazu (ovdje možete pročitati više).

Na tržištu iz tog razloga postoje razni pojasevi za trudnice. Međutim, različite vrste marama u koje ćete poslije vezati svoje bebe mogu biti savršen alat za potporu vašem trudničkom trbuhu.

Korištenje marama u ove svrhe za mene ima nekoliko prednosti, a vi ćete sigurno pronaći i neke svoje:

  • Ako se radi o tkanoj marami koju treba omekšati prije korištenja, ovo je odličan način da ju razradite prije nego stigne bebica.
  • Marame su savršeno prilagodljive, prozračne i udobne, a dobro stegnute pružit će vam idealnu potporu, baš kao i vašoj bebi kad se rodi.
  • U nekim vezovima duža marama je dobra potpora za gornji dio leđa i pomoći će održavati dobro držanje.
  • Ovisno kako ju vežete odlično stabilizira kukove i udobno obavija često bolni donji dio leđa (vidi sliku ispod).
  • Vezanje bebe u maramu i prije nego što se rodi pomaže razvijanju međusobne povezanosti između majke i djeteta.
  • Ako ste početnik u vezanju marama za nošenje ovo će vam dati potrebnu praksu i sigurnost u vaše sposobnosti. Vezanje marama nije teško, treba samo početi osjećati maramu. Dalje sve ide lako.
Dvoslojni vez s gazenom Calin Bleu maramom veličine 7 (može vel. 5 ili 6).

Vrste marama za vezanje trbuha

Zapravo, sve vrste, oblici i dužine marama koje koristimo za nošenje naših beba odlično će poslužiti za vezanje trudničkog trbuha.

Elastična marama je odlična zbog svoje udobne mekoće i elastičnosti. Posebno je dobra za vez preko ramena i leđa jer će vam ispraviti kičmu a da vas pritom ne steže. Ova je vrsta marame udobna za nošenje beba u hladnijem dijelu godine zbog toga što se beba uvijek mora vezati u tri sloja (zbog sigurnosti), no za vezanje trbuha mogla bi vam dobro doći i dok je toplo. Troslojno vezanje trbuha nije potrebno.

Vez sa Boba Wrap elastičnom maramom – udoban i odličan za potporu leđa.

 

Tkana marama bilo koje dužine naći će odličnu primjenu za trbuh. Od jednoslojnojnih vezova preko trbuha s kratkom maramom (slika ispod), vezova preko cijelog torza, preko ramena… Tkane marame su uvijek pogodne za igranje, uglavnom su prozračne, a ako im je potrebno mekšanje ovo je odličan način da ih razradite.

Vez s Oscha kratkom maramom vel. 3 (3,1m)

 

Prema ring slingu sam bila skeptična kad sam prvi puta vidjela ringove čvrsto stegnute na boku, ali sam otkrila da je zapravo zaista udoban. Prstenovi vam neće smetati ako ih smjestite na pravo mjesto, a može se lijepo stegnuti i savršeno priljubiti uz trbuh pružajući tako zaista udobnu potporu.

Potpora trbuha pomoću ring slinga.

Savjeti:

Evo nekoliko korisnih savjeta koji će vam pomoći da izvučete maksimum iz ovih tehnika:

  • Vežite samozatežući/ambulantni/muški čvor. Ovaj čvor je čvrst, a istovremeno se lako odvezuje. Posebno bih ga preporučila ako vežete čvor ispod trbuha zato što bi vas uobičajeni “ženski” čvor mogao neudobno tiskati, dok s ovim čvorom ne bi trebali imati problema jer je plosnat.
  • Dobro priljubite marame kako biste stvarno i dobili potporu koju tražite, a posebno vodite računa o donjem dijelu trbuha. Naravno, budite nježni. Osjetit ćete ako pretjerate, to nikako ne želite, a nije ni lako izvesti. 🙂
  • Možete vezati maramu i ispod odjeće. Neće privlačiti pažnju ako ju ne želite.
Postupak vezanja ambulantnog čvora (1-8), ženski čvor (x)

Važna napomena na kraju!

Vezanje trbuha nikada se ne smije raditi zbog vizualnog smanjivanja trbuha i ne smije ograničavati kretanje ploda i mišića maternice. Marama se mora koristiti nježno i davati samo potrebnu potporu.

 

Za kraj, evo video tutorijala kojim sam htjela pokazati kako maramu možete koristiti umjesto majice dok je vani toplo, a istovremeno poduprti trbuh i igrati se s njom.

Share :)

One thought on “Vezanje trbuha u trudnoći

Comments are closed.

Prikaži
Sakrij