Nošenje beba (babywearing)

Što je nošenje beba?

Nošenje beba i djece (eng. babywearing) odnosi se na više ili manje aktivno nošenje beba u za to predviđenoj nosiljci. Nošenje djece izašlo je iz potrebe da se majci olakša svakodnevni život, oslobode ruke i olakša nošenje, a bebe lakše umire i budu zadovoljne i zdrave. Dobro je napomenuti da su stari narodi imali puno bolju povezanost s prirodom, samim sobom i svojom djecom, pa su sigurno osim praktičnih, bili svjesni i ostalih dobrobiti nošenja beba. Danas  i mi znamo da su dobrobiti nošenja višestruke, slojevite i neprocjenjive za dijete, majku, obitelj i društvo.

Prve godine života vašeg djeteta, a naročito prvi dani i mjeseci, mogu biti izuzetno stresni i suočiti vas sa čudom problema, strahova i nedoumica. Nošenje olakšava i uljepšava vaš život na toliko mnogo načina već od prvog dana nakon poroda. Divno je kako priroda uvijek spoji ugodno s korisnim.

Ovisno o dobi djeteta, zdravstvenom stanju i motoričkoj spremnosti preporučaju se različite vrste nosiljki kao što su tkane i elastične marame, marame s prstenovima (ring sling), meke strukturirane nosiljke ili klokanice, mei tai, onbu… Sve ove nosiljke osmišljene su da pružaju što idealniji položaj djeteta. Kod novorođenčadi to je svakako dobro poduprta kralježnica u obliku slova C i nogice u položaju slova M (žabica).

Povijest

Nošenje djece je staro koliko i ljudski rod. Nomadska plemena su koristila primitivne nosiljke za bebe poput zavežljaja od krzna. Sve do sredine prošlog stoljeća majke su nosile svoju djecu kako bi mogle nesmetano obavljati poslove oko kuće ili u polju. Ostalo je mnogo starih fotografija žena i muškaraca kako nose djecu u gradu, na selu i na društvenim događanjima. Svaki je narod imao tradicionalni tip nosiljke koja je najbolje odgovarala klimatskim uvjetima i potrebima ljudi. S pojavom separacijskog pristupa odgoju djece 50-ih godina prošlog stoljeća kada su se bebe počele držati u koljevkama i kolicima, maksimalno odvojena od majke odmah nakon poroda, kada su kolica i mliječna formula bile stvar prestiža, nošenje u modernom društvu je nakratko zamrlo. No, srećom, ne zadugo. Već je početkom 70-tih osnovan Didymos iz potrebe jedne majke da se lakše i učinkovitije brine za svoje kčerke, početkom 80-ih izmišljena je marama s dva ušivena prstena – osnova današnjeg ring slinga, a od tada cijela priča ubrzano raste. Danas imamo cijeli šareni babywearing svijet koji je osvojio i naše podneblje.

U Africi, gdje je nošenje djece ostalo izuzetno živo i nikad nije zamijenjeno kolicima žene nikada ne drže svoju djecu odvojenima od sebe. One smatraju da to narušava zdrav odnos između majke i djeteta. Mnoge “primitivne” kulture diljem svijeta također su zadržale nošenje kao prioritet ranog razvoja. Napokon je došlo doba da učimo od njih i vratimo se korjenima. Previše stresa i odvojenosti napravilo je svoje.

Dobrobiti nošenja

Nošenje djece, odnosno držanje djece u naručju majke jedna je od esencijalnih ljudskih potreba. Bebe 9 mjeseci žive u majčinom trbuhu u stanju tihe budnosti, u toplini, u zaobljenom fetalnom položaju, osluškujući otkucaje majčina srca, njezin glas i zvukove iz neposredne okoline i toliko senzibilno reagiraju na svaki dodir preko trbuha. Kako očekivati da je stres kojem su izložene od trenutka rođenja nešto što tom djetetu može koristiti? Simulirajući bebi uvjete što sličnije onima u trbuhu majke i polako puštajući da dijete samo stekne svoju samostalnost i otpornost na svijet oko sebe narednih mjeseci i godina najbolje je što mu možemo pružiti. Nosiljka odlično odgovora na mnoge od ovih potreba. Dok je dijete u nosiljci ono sluša majčine otkucaje srca i njen dah, kreće se u ritmičnim pokretima i sudjeluje u istima. Dijete je utopljeno i sigurno, gleda iz vizure odrasle osobe i ima otprilike 180 stupnjeva vidnog polje za promatrane svijeta i učenje. Nošene bebe su mnogo manje izložene stresu što bitno utječe na njihovo zdravlje i razvoj, a možda najbitnije – obavijene su ljubavlju.

Za roditelje i staratelje prednosti su također velike. Mnogima se cijeli život promijeni nakon što nabave nosiljku i ne bi ju mijenjali ni za što. Osim zadovoljstva što držite svoje maleno uz sebe tu je još i skidanje tereta s ruku i ramena što omogućuje pravilno držanje i mnogo lakše podnošenje bebine težine. Nije isto držati istu težinu u rukama i vezanu za sebe sa slobodnim rukama. Tada možete zajedno s bebom obavljati i neke manje zahtjevne poslove poput usisavanja ili pranja suđa, možete se slobodno kretati, trčkarati za starijom djecom. U nosiljkama je, uz malo prakse, moguće i vrlo praktično dojiti dijete. Naprosto je divno kad možete šetati gradom s vašom bebom kraj srca i u hodu ju nahraniti kad je bebi potrebno. Ne mogu zamisliti praktičnije i ljepše od toga.

Sigurnost nošenja i savjetovanje

Sigurnost je na prvom mjestu kad su u pitanju naša djeca. Tako je i s nošenjem u nosiljkama. Izuzetno je bitno da materijali od kojih su napravljene nosiljke budu izdržljivi, podatni, tretirani neškodljivim bojama, prani bez omekšivača. Kod oblikovanih nosiljki bitno je da šavovi budu izuzetno čvrsti, a kopče sigurne i kvalitetne. Kod marama da budu ispravno vezane i da je vez prilagođen uzrastu. Iz tog razloga, savjetnice ne preporučaju nosiljke koje nisu prethodno testirane i koje nemaju sve potrebne certifikate kvalitete i sigurnosti. Bitno je držati se barem uputa proizvođača, no budući da proizvođači ne mogu odgovoriti na individualna pitanja i savjeti u uputama su često preopćeniti, savjet educirane savjetnice za nošenje ponekad spašava glavu i živce. Kod vezanja beba u maramu, naročito novorođenčadi, izazov je još veći jer svaki put iznova stvarate nosiljku pa je potrebno malo strpljenja i volje za učenjem da se savlada. Tada postaje pravo zadovoljstvo.

Kod nas je podrška savjetnica za nošenje sve kvalitetnija i aktivnija. Aktivne smo u facebook grupama o nošenju djece, pišemo edukativne članke, organiziramo radionice, isprobavaonice, druženja i razna druga događanja. Sve nas je više i vjerujem da će opća informiranost društva o nošenju s vremenom samo rasti i napredovati.

Vrste nosiljki

Na tržištu ima mnogo i sve više nosiljki. Sve su današnje moderne nosiljke potekle od tradicionalnih nosiljki te su se s vremenom mijenjale, poboljšavale i prilagođavale potrebama tržišta.

Može se reći da je najsavršenija nosiljka tkana marama. Kažem najsavršenija jer samo ona može odgovorati bilo kojem uzrastu djece, neovisno o motoričkoj spremnosti i eventualnim zdravstvenim problemima ili poremečajima. Marama drži dijete u idealnom položaju, idealno raste s djetetom i od nje možete napraviti svaki put neku novu nosiljku. No ipak se i kod marame potrebno dodatno informirati prije kupovanja da biste najbolje odgovorili na svoje potrebe. Dodavanjem prstenova za lakše korištenje kratke marame dobili smo ring sling (maramu s prstenovima). Elastična marama namijenjena je novorođenčadi i bebama do cca 8 kg i koristi se nešto jednostavnije od tkane marame. Mei Tai je nastao od azijskih nosiljki s pravokutnim platnom iz kojeg izlaze četiri trake koje se vežu oko tijela. Dodavanjem kopči i zatezača, te strukturiranjem samog panela nastala je meka strukturirana (oblikovana) nosiljka – klokanica.

Ovo su najčešće nosiljke koje će se preporučiti roditeljima, a dolaze u mnogo domišljatih varijanti i hibrida i neprestano se razvijaju. Ponekad se teško snaći u ovom moru, naročito novim roditeljima, tako da su savjetnice uvijek voljne pomoći pri odabiru najbolje nosiljke.

Nošenje u svakodnevnom životu

Nošenje kreće u trudnoći (u trbuhu) a trebalo bi se kontinuirano nastaviti bar dok dijete ne prohoda.  Zbog toga je jako korisno biti dobro informiran na vrijeme kako bi po rođenju djeteta već znali što i kako te unijeli svoje dijete u život u svom naručju, na najnježniji mogući način. Dobrobiti nošenja upravo novoraođenčadi po mom mišljenju nadilaze išta što možemo opisati i izmjeriti. Zbog toga toplo preporučam da držite svoje dijete što više uz sebe, od prvog dana. Dobra nosiljka će tu neopisivo pomoći.

Ako pak iz bilo kojeg razloga ne možete nositi svoje dijete, znajte da je najvrednije što mu možete dati ljubav, a ona dolazi u bezbroj savršenih oblika.

Na kraju, htjela bih naglasiti da nošenje djece ne isključuje korištenje kolica. Iako ih mnogi roditelji uopće ne koriste jer im zaista nisu potrebna, kolica su ponekad izuzetno praktičan alat.

Share :)
Prikaži
Sakrij