Elastične marame – vodič za početnike

Elastične marame su bile moje prve nosiljke. Koristila sam ih prva četiri mjeseca sa svoje troje djece i obožavam njihove prednosti.

Zbog jednostavnosti korištenja i praktičnosti ova vrsta marame je prvi izbor novoj proširenoj obitelji. Upravo zato što je često koriste početnici u nošenju želim dati neke osnovne informacije koje mogu pomoći kod odabira i korištenja.

Postupak vezanja PWCC veza s vrlo rastezljivom Boba Wrap pamučnom maramom

Što je elastična marama?

Elastična marama je jednostavan komad dugačkog elastičnog materijala dužine oko 5 m (uglavnom odgovara veličini 7 u svijetu marama) iako ima i kraćih varijanti. Uglavnom se izrađuje od pamučnog pletiva ili viskoze, a neke u sebi imaju mali postotak elastina.

Danas sve više proizvođača nosiljki za djecu u svoj asortiman uključuje i elastične marame kako bi ponudili praktično rješenje za novorođenčad. Na tržištu je tako nastala prava gužva elastičnih marama različitih dimenzija, debljina i svojstava materijala, a svakoj marami je potrebno mrvicu drugačije pristupiti.

Korištenje elastične marame:

Koliko god jednostavna, ima i svoja pravila.

Kako:

Elastičnu maramu se preporuča vezati uglavnom u križni vez s džepom (eng. pocket wrap cross carry – PWCC), poznat i kao “hug hold”. Čvršće marame mogu biti odlične i u prednjem križnom vezu (eng. front wrap cross carry -FWCC) koji se uglavnom koisti za vezanje tkanih marama ali se kod elastičnih marama beba mora stavljati u tri sloja materijala.

“Ubacivanje” bebe u Boba elastičnu maramu

Kada:

Iako većina proizvođača navodi 15-tak kg kao gornju granicu korištenja ovih marama, to je ipak  samo sigurnosna granica. Elastična marama je uglavnom udobna i preporučljiva za korištenje do otprilike 8 kg, ovisno o materijalu marame, vašoj fizičkoj spremi i umijeću vezanja.  S težom bebom mogla bi vas početi boljeti leđa, a i teže je postići idealan M položaj nožica obzirom da marama više ne može zadržati njihovu težinu.

Pamučna elastična je u biti zimska marama jer je topla i nosi se u 3 sloja. Najbolje ju je početi koristiti kad prođu ljetne vručine i vani malo osvježi, pa sve do toplijih proljetnih dana. Ako imate malu bebicu rođenu krajem ljeta pa do kraja zime, samo naprijed, ovakva elastična marama je odličan izbor. Znam roditelje koji su vrlo uspješno koristili ovu maramu i ljeti, no za to godišnje doba postoje i prikladnije nosiljke. Ako nosite bebicu u rashlađenom stanu ili ste potrefili svježije ljeto može vam dobro poslužiti.

Kad smo kod ljeta, nedavno su izašle dvije nove elastične marame – Ergobaby Aura i Calin Bleu elastična. Ove elastične marame,  obje napravljene od prozračne viskoze, odlična su ljetna rješenja.

Tanka, prozračna i manje rastezljiva Ergobaby Aura napravljena od viskoze

Problemi s preporukama proizvođača

U uputama za elastične marame često se nađu podaci poput onih da je pogodna za nošenje u 10-tak položaja, pogodna za nošenje do 15 kg, preporuka da se bebice do 3 mjeseca nosi sklupčane s nožicama unutar marame,  vidimo nedovoljno stegnute marame u slikovnim uputama i tri po meni najgore varijante – preporuke za položaj na leđima, nošenje bebe licem prema naprijed i “kolijevka” položaj. Sve su ove stvari problematične, a neke i ozbiljno ugrožavaju sigurnost djeteta.

Često se radi o zastarjelim uputama koje nisu u skladu s novijim saznanjima i standardima, želi se što više vremenski produljiti i proširiti mogućnost korištenja nosiljke, upute se generaliziraju jer je nemoguće obuhvatiti sve detalje i individualne potrebe, a ponekad proizvođač jednostavno nije educiran ni upućen u nošenje beba (što ne mora značiti da se radi o lošem proizvodu). Stoga je bitno da upoznamo osnove sigurnosti nošenja.

Usporedba jačine stezanja marama različitog stupnja rastezljivosti: Boba Wrap, Love&Carry, Ergobaby Aura

Sigurnost nošenja

Kako bi nošenje bilo sretno i sigurno potrebno je usvojiti slijedeće osnovne preporuke:

Nošenje u 3 sloja. Ovo je prvo pravilo za korištenje elastične marame. Zbog elastičnosti materijala nošenje je sigurno samo ako imamo dva dijagonalna sloja (X) i jedan horizontalni sloj koji stabilizira leđa i vrat te štiti od pada.

Dobro stegnuta marama. Da bi nošenje bilo sigurno i dobro za bebina leđa i kukove marama mora biti dobro stegnuta. Jedino takva će pružiti dobru potporu i sigurnost bebi, a vama će biti udobno.

Obzirom da su materijali zaista različiti svaka se marama treba svezati malo drugačije. Rastezljivije marame poput Boba Wrap i Chibolo treba vezati baš kao usku majicu oko tijela nositelja, njih je nešto lakše koristiti jer ih lako “oblikujemo” oko sebe i bebe. Manje rastezljive poput Love&Carry i Ergobaby Aure treba vezati nešto labavije.

Početnici često maramu vežu prelabavo iz straha da ne stisnu bebu što ugrožava sigurnost i ne pruža dovoljnu potporu. Optimalno stegnuta marama daje osjećaj kompaktnosti, beba stoji na mjestu, ne klizi prema dolje i marama je usko uz bebu. Vrlo rijetko roditelji previše stegnu maramu. Ako osjećate pretjeranu zategnutost i ne možete normalno ugurati dlan između sebe i bebe, tada je marama previše stegnuta. U tom slučaju je obično dovoljno samo malo otpustiti čvor.

Nožice van marame. Noge unutar marame u fetalnom položaju jesu opcija kod zaista malih bebica koje se još nisu “odmotale” i ne želimo im niti malo širiti nožice. Uglavnom će bebe biti spremne staviti nožice van odmah po rođenju. Ostavljanje nogu unutar marame može stvarati neugodan pritisak na stopala, a i neudobno aktivira primitivni refleks koračanja kojeg sve bebice imaju do otprilike tri mjeseca starosti.

Nošenje isključivo sprijeda i prema nositelju (prsa o prsa). Nošenje na leđima u elastičnoj marami je strogo zabranjeno i dopušteno je samo u čvrščim hibridnim i u tkanim maramama. Dijete je ovdje izvan vašeg dosega, a zbog elastičnosti materijala može “izaći” van ako poželi.

Osim što položaj u kojem dijete gleda prema naprijed nije najbolji iz puno drugih razloga, u ovoj marami postoji i sigurnosni problem. U takvom položaju bebina težina vuće naprijed i zbog  rastezljivosti materijala ima tendenciju da padne kod naginjanja.

Nošenje u elastičnoj marami, dakle, sigurno je samo prsa o prsa ili na poluboku/boku, što je također unutar kotrole nositelja.

Beba mora biti vidljiva i dišni put prohodan. Kako biste uvijek bili sigurni da bebica nesmetano diše i da je dobro, treba biti postavljena visoko na vaša prsa tako da možete poljubiti glavicu bez puno saginjanja. Važno je da brada ne pada na prsa i da se omogući dotok svježeg zraka. U elastičnoj marami se ovo odlično postiže preokretanjem marame niz rame, a glavica se može fiksirati i utopliti prebacivanjem marame preko glavice (vidi sliku).

“Kolijevka” položaj nije preporučljiv jer u slučaju da bebi brada padne na prsa može se ometati ili zatvoriti dišni put.

Elastične marame nisu najbolji izbor kod bebica koje imaju problema s mišićnim tonusom i asimetrijama, njima je potrebna čvrsta tkana marama.

Krak marame pridržava i grije glavicu, a svjež zrak i pogled su omogućeni presavijenjem marame niz rame

Hibridne marame

Hibridne marame su izarazito čvrste elastične marame. Stavljamo ih u posebnu kategoriju jer za njih vrijede nešto drugačija pravila (npr. bebe se mogu nositi u troslojnom vezu na leđima).

Neke od hibridnih marama su ISARA stretchy wrap, Wrapsody, starija verzija Ergobaby marame.

Hibridne elastične nosiljke

Ovo su nosiljke napravljene od elastičnog materijala. One oponašaju elastičnu maramu ali mogu biti jednostavnije za korištenje. Iako ima odličnih rješenja koja mnogima odgovaraju, moje je mišljenje da takva pojednostavljenja rezultiraju manjkom praktičnosti u korištenju (npr. ne možete ih imati na sebi kao majicu i ubacivati bebu po potrebi, neke su u veličinama i nema mogućnosti dobre prilagodbe i dojenja, imaju više dijelova…)

Neki od predstavnika ove skupine su Caboo i Baby K’tan

Baby K’tan hibridna elastična nosiljka

Prednosti i mane:

Prednosti elastične marame i razlozi zbog kojih ih osobno volim su:

 • odlična prilagodljivost bebi i nositelju
 • mekoća i udobnost
 • mogućnost “ubacivanja” bebe prema potrebi dok marama ostaje na vama
 • odlična topla zimska nosiljka (pamučna elastična)
 • jednostavna za korištenje

I neke mane:

 • pamučne elastične nisu najudobnije ljeti
 • nije pogodna za bebe s problemima u tonusu mišića
 • relativno kratak vijek nošenje (do cca 8 kg)

Održavanje:

Za pravilno održavanej najvažnije se držati uputa proizvođača. Neke općenite preporuke su:

 • pranje tekućim deterdžentom bez optičkih izbjeljivača
 • pranje bez omekšivača
 • sušenje na zraku, ne na direktnom suncu
 • sušenje na ravnoj podlozi
 • bez glačanja

Jeste li znali…

…da je elastična marama jedna od najudobnijih pomagala za potporu trbuha u trudnoći?  Tada nošenje vaše bebice započije i prije njezinog rođenja. 🙂

 

Share :)
Prikaži
Sakrij