Baby K’tan – recenzija elastične nosiljke

Baby K’tan je hibridna elastična nosiljka koju sam dobila na testiranje nakon rođenja mog trećeg djeteta. Ovo je nagrađivana nosiljka s odobrenjem International Hip Dysplasia Institute i mogla bi biti odlično rješenje za početnike u nošenju, a posebno one koji tvrde da su prenespretni za vezanje marama.

K’tan u položaju zagrljaja (Hug position)

O Baby K’tanu

Baby K’tan je hibridna elastična nosiljka dizajnirana da oponaša elastičnu maramu, a s namjerom da bude jednostavnija i lakša za korištenje od iste. Iza Baby K’tana stoji odlična ideja i puno truda. Namjera proizvođača je bila da napravi što jednostavniju nosiljku koja pruža vrlo dobru i udobnu potporu novorođenčadi i manjim bebama. Stoga K’tan ne zahtjeva vještine vezanja, jednostavan je i nema nikakvih metalnih niti plastičnih dodataka. Praktično se može spremiti sam u sebe jer se poprečni povez K’tana preokretanjem pretvara u torbicu.

Jeste li znali da je novorođenčad idealno nositi u marami? Ona se idealno prilagođava i pomaže bebinom zdravom razvoju.

Proizvođač navodi siguran raspon nošenja od 3.6 do 15.8 bebinih kilograma. Uzmete u obzir da sve rastezljive vrste nosiljki prestanu biti udobne nakon određene kilaže, što ovisi o vrsti i rastezljivosti materijala, dizajnu i načinu postavljanja. Kod klasične elastične marame to je negdje između 7 i 9 kg.

Nosiljka dolazi u veličinama od XS do XL, a na službenoj stranici se nalazi i kalkulator za izračunavanje optimalne veličine za vas, te praktičnim savjetima. Najbitnija stvar kod namještanja K’tana je da si, za početak, odaberete dobru veličinu. U premalenom će beba biti previše stisnuta uz vas, a preveliki nije udoban, siguran niti zdrav.

K’tan koji sam dobila na testiranje je Original model napravljen od 100% pamučnog jerseyja, rastezljivog samo po širini, što daje čvrstoču i udobnost nošenja. Osim Originala proizvode se još Breeze i Active model.

Baby K’tan spremljen sam u sebe preokretanjem poprečnog  poveza

 

Dojenje u Baby K’tanu

Iako Baby K’tan na svojoj službenoj stranici promovira dojenje i daje savjete kako dojiti u ovoj nosiljci, meni odobno dojenje u K’tanu nije nikako uspjevalo. Jedan od osnovnih savjeta za dojenje u nosiljkama glasi “otpusti nosiljku”, a u K’tanu to ne možemo učiniti. Stoga, ako ste uzeli dobru veličinu i beba vam stoji visoko na prsima kako bi i trebala, vrlo vjerojatno ćete imati problema ili uopće nećete moći dojiti u ovoj nosiljci.

Ipak, ako nosite stariju bebu na boku ili djelomično izvadite bebu iz K’tana može biti uspješno. Uspješno dojenje zbog fiksne veličine nosiljke može ovisiti o vašoj građi i/ili vještini.

Imajte na umu da dojenje u nosiljci zahtjeva dodatni nadzor. Beba mora imati slobodan dišni put i brada joj ne smije padati na (bebina) prsa. Ponekad i samo nošenje može biti nesigurno (npr. kod olabavljene marame ili “razmontiranog” K’tana). Zato pridržavajte bebu, stegnite nosiljku i vratite bebu u dobar položaj odmah nakon dojenja.

 

Načini nošenja u Baby K’tan-u

Proizvođač preporuča pet načina nošenja u ovoj nosiljci: Kangaroo (klokan), Hug (zagrljaj), Explore (istraživanje), Adventure (pustolovina), Hip (bok).

Od ovih položaja ja bih kao savjetnica preporučila samo dva: Položaj zagrljaja (hug position) i bočni položaj (hip position).

Ostala tri položaja su problematična iz više razloga kao što su neudobni pritisak na djetetove nožice i stopala, pretjerana stimulacija osjetila, loš položaj tijela u nošenju prema van i upitna sigurnost nošenja.

Nošenje u Baby K’tanu na boku (beba sa stabilnim držanjem) i sprijeda u “zagrljaj” položaju (novorođenče)

 

Moji dojmovi

Što se tiče samog nošenja Baby K’tan me neočekivano ugodno iznenadio. S ovom sam recenzijom čekala par mjeseci da vidim ima li šanse da se u istoj veličini beba nosi kao novorođenče te nakon dobivena četiri kilograma. Moj četveromjesečnjak od 7,5 kg je zaista bez problema stao u nosiljku u prednjem “zagrljaj” položaju. Osim toga, sada smo mogli isprobati i bočno nošenje u dva sloja koje je, uz dobro namještanje, jako udobno i stabilno. Također, ako vam je K’tan tijesan u prednjem položaju, vjetojatno će vam biti taman za bočno nošenje još neko vrijeme.

S druge strane, kao što sam gore već napisala, dojenje nije išlo, očekivano.

Nije bilo šanse da moj muž nosi bebu u istom K’tanu. On bi trebao kupiti svoju nosiljku za sebe jer imamo dva broja razlike (prema kalkulatoru na službenoj stranici).

Moram napomenuti da mi se jako sviđa Baby K’tanova službena stranica sa stvarno kvalitetnom podrškom i savjetima.

Nedostaci:

  • Vaš K’tan pristaje samo ljudima vaše veličine
  • Dojenje u K’tanu dobre veličine je, ovisno o građi, teško, nezgodno ili nemoguće
  • Nema mogućnost prilagodbe

Prednosti:

  • Udobna, isključivo platnena nosiljka bez metalnih i plastičnih dodataka
  • Postavlja se bez vezanja i zatezanja
  • Podržava idealan položaj bebe s leđima u C obliku i nogama u M obliku
  • Čvrst materijal koji se može koristiti kao bočna nosiljka od cca petog mjeseca

 

Nosiljku mi je na isprobavanje ustupila Naša Obitelj, hvala! 🙂

 

Share :)

One thought on “Baby K’tan – recenzija elastične nosiljke

Comments are closed.

Prikaži
Sakrij